VAŽIAVIMAS ĮKALNĖN - Girteka Logistics

VAŽIAVIMAS ĮKALNĖN

2010-03-04
2010-03-04

Patarimai kaip važiuojant įkalnėn sumažinti degalų sąnaudas:

1.    Traukitės nuo akceleratoriaus leiskite sunkvežimiui padaryti darbą
Įvažiuodami į žiedines sankryžas, planuokite gerokai iš anksto. Riedėdami ten, kur jus gali pristabdyti kitos jūsų juostą kertančios transporto priemonės, palaikykite minimalią variklio apkrovą ir kuo mažiau naudokite stabdžius.

2.    Kaip galėdami mažiau stabdykite, tačiau nepamirškite saugumo
Pasitelkite profesionalius orientavimosi situacijoje įgūdžius. Riedėkite iki šviesoforo. Išnaudokite reljefą, kad judėtumėte dėdami mažiausiai pastangų. Važiuodami lygia ar šiek tiek kalvota vietove, derinkite pastovaus greičio palaikymo sistemą ir riedėjimą. Taip palaikysite kiek įmanoma mažesnę variklio apkrovą ir judėsite pirmyn taupydami degalus.

3.    Greitėjimas
Akivaizdu, kad važiuojant įkalnėn reikalingas didesnis greitis ir galia, tačiau geriausias metas pasirinkti greitį yra prieš pasiekiant įkalnės viršūnę – dar važiuojant lyguma. Pastebėję, kad artėjate prie įkalnės, didinkite greitį, kad j ją užkoptumėte su kuo didesne sunkvežimio inercija.

4.    Nejunkite žemesnės pavaros
Kai pradedate važiuoti įkalnėn, efektyviai išnaudokite variklį ir važiuokite įjungę aukščiausią galimą pavarą. Pamėginkite palaikyti tinkamą greitį, tačiau stenkitės nespausti akceleratoriaus.

5.    Perriedėkite viršukalnę
Pasiekę kalvos keterą, atleiskite akceleratorių ir leiskite sunkvežimio svoriui ir inercijai stumti jus. Jausite pagundą didinti greitį, tačiau žymiai efektyviau leisti sunkvežimiui tiesiog riedėti.

6.    Riedėjimas kuo toliau
Kuo sunkesnis sunkvežimis, tuo daugiau svorio yra už jūsų – jį galite išnaudoti judėdami į priekį. Leisdamiesi nuokalnėn, išnaudokite jo svorį ir leiskite sunkvežimiui riedėti kuo toliau. Nuspauskite akceleratorių tik pajutę, kad sunkvežimio greitis mažėja. Išmėginkite tai, kai kitą kartą leisitės nuokalnėn. Būsite nustebinti, kaip toli galima nuvažiuoti nenaudojant variklio.

7.    Riedėjimas nuokalne
Leidžiantis nuokalne, sunkvežimis iš inercijos turėtų natūraliai judėti pirmyn. Išnaudokite tai norėdami įgauti greičio, be to, sunkvežimis tuo metu praktiškai nenaudoja degalų. Tačiau stebėkite kelią priekyje ir planuokite veiksmus dėl galimų kliūčių. Pastebėjus kelio vingį, greitį geriau sumažinti anksčiau, nei laukti ir priartėjus stipriai stabdyti.

Dėmesio! Pasirinkę važiavimo greitį 85 km/h vietoj 90 km/h sutaupysite 2,6 l/h.

Get a quote today!