VAIRAVIMAS IR NUOVARGIS - Girteka Logistics

VAIRAVIMAS IR NUOVARGIS

2010-03-05
2010-03-05
Bloga savijauta vairuotojui reiškia, kad yra veiksnys, mažinantis jo sugebėjimą užtikrintai vairuoti. Nuovargis yra net penktadalio visų avarijų kaltininkas. 
Pirma, kas daugumai mūsų ateina į galvą – alkoholisvaistai ar kiti svaigalai. Alkoholis nuo pirmo gurkšnio silpnina būtent tuos gebėjimus, kurie yra būtini saugiam vairavimui – reakciją, sugebėjimą priimti sprendimus, regėjimą ir gebėjimą vienu metu atlikti keletą funkcijų.

 

Statistika rodo, kad dažniausiai įvykiai dėl nuovargio atsitinka beveik pasiekus kelionės tikslą – artėjant kelionės pabaigai mažėja vairuotojo įtampa, o kūnas tai priima kaip signalą, leidžiantį pailsėti. Jei staiga suvokiate, kad neatsimenate kelių paskutinių vairavimo sekundžių – greičiausiai buvote užmigę mikromiegu.

Mikromiegas – tai tokia sąmonės aptemimo forma, kai žmogus kelioms sekundėms užsnūsta atmerktomis akimis ir nereaguoja į jokius aplinkos dirgiklius. Vairuotojas, užmigęs mikromiegu, negali pastebėti įsižiebusio raudono šviesos signalo ar artėjančio kelio vingio bei reaguoti į jų keliamą pavojų. Kuo didesnis nuovargis, tuo didesnė ir rizika patirti tokį epizodą.

Jei važiuojate 100 km/ val. greičiu, per 4 mikromiego sekundes nuvažiuosite 100 metrų visiškai be sąmonės.

Jei sergate – taip pat darotės pavojingesniu vairuotoju. Atliktas tyrimas parodė, kad įprastas gripas sumažino tiriamų vairuotojų gebėjimus 11 % – panašiai tiek, kiek dvi taurelės viskio. Jei negalite nevairuoti kai blogiau jaučiatės, bent jau žinokite, kad turite būti labiau susikaupę prie vairo.

Nevairuokite, jei blogai jaučiatės!

Get a quote today!