KAIP IŠVENGTI ŽIRKLIŲ? - Girteka Logistics

KAIP IŠVENGTI ŽIRKLIŲ?

2010-03-05
2010-03-05

Žirklėmis vadinami įvykiai, kai puspriekabė praranda sinchronizaciją su vilkiku ir sąstatas sulinksta į „L“ ar „V“ formą.

Atvejis Nr. 1 yra mažiausiai pavojingas, nežiūrint į tai, kad jis nėra geras – Jūs negalite vairuoti. Tačiau bet kokiu atveju vairuodami vilkiką Jūs negalite staigiai susukti vairo – apsiversite.

Atvejis Nr. 2 yra blogiausias – jūs jo turite išvengti bet kokia kaina, nes susižirkliavę galite ir apsiversti. Jei, pradėjus slysti, varomieji ratai turės mažiausią trinties jėgą, Jūs susižirkliuosite anksčiau ar vėliau, nepriklausomai nuo to, ką darysite su vairu – net ir jei laikysite jį tiesiai. Jei slysite pakankamai ilgai, kelio dangos ar šiaip kairės/dešinės disbalansas jus pagaus.

Atvejis Nr. 3 yra šiek tiek geresnis už antrąjį, nes priekabos švytavimas užtruks šiek tiek ilgiau iki to momento, kol pridarys Jums rimtų problemų, nebent yra rizika, kad švytuojanti puspriekabė kliudys kitą transporto priemonę. Užsiblokavę puspriekabės ratai praranda ašies krypties kontrolę, todėl anksčiau ar vėliau ją užneš į šoną.

Taip vadinamos „žirklės“ yra labai pavojingos todėl, kad  sąstatas gali apsiversti net ir esant nedideliam greičiui. Įprastai jos atsitinka staigiau stabdant drėgname ar slidžiame kelyje, tačiau dažniausiai tikroji jų priežastis yra vairuotojo aplaidumas, nepatyrimas arba nuovargis.

Atsiradusios ABS sistemos smarkiai sumažino tokių įvykių tikimybę, tačiau vis dėlto tokių nelaimių skaičius yra nemažas, o žala, kurią patiria sąstatas dėl „žirklių“ yra gerokai didesnė lyginant su kitų įvykių vidurkiu.

Akivaizdu, kad slydimas yra pagrindinis veiksnys šioje situacijoje. Svarbiausia jėga, veikianti besisukantį ratą yra trinties jėga.

Yra dvi trinties jėgos – statinė ir slystanti. Statinė trinties jėga yra ta, kuri veikia tarp dviejų nejudančių objektų. Gal atrodo ir keista, tačiau besisukantis ratas su žeme yra sukibęs statine jėga. Kuo ši trintis yra stipresnė, tuo transporto priemonės trauka ir stabdymas yra labiau kontroliuojami.

Deja, slidus kelias ar neteisingas stabdymas priverčia ratus slysti. Slystanti trinties jėga yra gerokai silpnesnė už statinę, todėl kontroliuoti judėjimo kryptį pasidaro žymiai sunkiau.

Pagrindiniu „žirklių“ kaltininku laikomas vairuotojo nuovargis. Vilkikuose sumontuotos stabilizacijos sistemos ABS ir elektroninė stabilizavimo sistema. Šių sistemų pagalba yra stabilizuojama transporto priemonė. Veikimas yra ganėtinai paprastas. Sistema aktyvuoja stabdžius kiekviename rate atskirai, taip kreipdama transporto priemonę vairuojamųjų ratų kryptimi.

Kai transporto priemonė yra „užnešama“, o vairuotojas nereaguoja – sistemos gali susukti vilkiką. Taip įvyksta dėl to, kad vairo padėtis nepakito. Tada sistemos nukreipia sąstatą vairuojamųjų ratų kryptimi. O transporto priemonei užsinešus į šoną, vairuojamieji ratai taip pat pasisuka į šoną (kartu su kėbulu). Todėl šioje vietoje yra labai svarbi vairuotojo reakcija. Jis turi kuo greičiau pasukti ratus į slydimo pusę, taip parodydamas sistemoms į kurią pusę nukreipti transporto priemonę. O jei jis yra pavargęs ir greitai nesureaguoja – įvyksta žirklės.

Kaip išvengti žirklių?

Laikykitės saugios distancijos nuo kitų transporto priemonių kelyje (ypač slidžiame) – tam, kad nepatektumėte į situacijas, kai reikia staigiai stabdyti.

Nelėtinkite greičio posūkiuose ar kelio vingiuose. Stabdyti reikia prieš juos, kol judama tiesia kryptimi. Greitį pradėkite didinti tik kai užbaigsite posūkį.

Stabdymo veiksmą išplėskite tolygiai į didžiausią galimą kelio atkarpą.

Kritinėse situacijose nestabdykite ir nemanevruokite vienu metu. Jei įmanoma, pradžioje pristabdykite, atleiskite stabdžius, pasukite ir tada vėl stabdykite.

Slidžiame kelyje kuo dažniau per veidrodžius stebėkite ar puspriekabė nešvytuoja (ypač jeigu ji tuščia). Tą patį darykite kiekvieną kartą kai tik prireikia staigiau stabdyti. Jei pastebėjote, kad puspriekabę užnešė – galite padidinti greitį, tam kad padėtumėte jai grįžti į savo vėžes.

Jei pradėjo slysti vilkikas, atleiskite stabdžius ir vairuokite ta pačia kryptimi kuria ir slystate tol, kol neatgausite kontrolės. Jei bandysite sukti slysdami – puspriekabė Jus pastūmės į priekį ir žirklės bus neišvengiamos.

Nepatyręs vilkiko vairuotojas rizikuoja sužirkliuoti ir kitu būdu – manevruodamas atbulomis. Vienas naudingas patarimas – kai tai darote, laikykite vairą už jo apačios (ties 6 valanda).

Get a quote today!