KETURIŲ SEKUNDŽIŲ TAISYKLĖ - Girteka Logistics

KETURIŲ SEKUNDŽIŲ TAISYKLĖ

2010-03-05
2010-03-05

Vienas svarbiausių saugaus vairavimo principų – DISTANCIJOS LAIKYMASIS.

40% – tiek vairuotojų nuolat važiuoja per arti priekyje esančių automobilių.

Dėl šios priežasties vien Europoje kasmet įvyksta milijonai eismo įvykių, dešimtys tūkstančių žmonių žūsta, šimtai tūkstančių sužeidžiami. Vairavimas per arti taip pat yra viena iš transporto spūsčių susidarymo priežasčių. Staigesnis stabdymas priverčia staigiau stabdyti iš paskos važiuojančias mašinas ir taip sukelia domino efektą, kuris gresia avarijomis bei lėtina bendrą judėjimo srautą.

Dėl distancijos nesilaikymo eismo įvykių kaštai taip pat yra didelė problema. Tokiose avarijose nukentėjusių automobilių remonto išlaidos gerokai viršija vidutines. Tyrimai rodo, kad dėl šios priežasties įvyksta 10-20 % avarijų, tačiau jos sudaro apie 25-40 % įmonės automobilių parko remonto išlaidų. Įmonės draudimo kaštai dėl jų didėja dar didesne proporcija.

Deja, vairuotojai dažnai nepagalvoja, kad persekiojimas yra vienas iš labiausiai erzinančių veiksnių kitiems eismo dalyviams, provokuojantis agresyvų vairavimą. Siaubinga avarijų, atsitikusių dėl agresyvaus vairavimo, statistika:

20% – tiek eismo ivykių dėl agresyvaus vairavimo baigiasi mirtimi.

48% – tiek eismo ivykių baigiasi eismo dalyvių sužeidimais.

Reakcijos laikas – tai laikas, per kurį vairuotojas privalo:

Pamatyti informaciją

Suprasti ką tai reiškia
Nuspręsti ką reikia daryti

Pradėti veiksmą

Idealiausiomis sąlygomis, kai vairuotojas yra sveikas, susikaupęs ir budrus tam gali užtekti 1,5 sekundės, tačiau dažniausiai tai užtrunka 2-3 sekundes. Reikia nepamiršti, kad reakcija lėtėja su amžiumi, neminint alkoholio ar vaistų poveikio.

Stabdymo kelio ir greičio santykis 

Gali atrodyti, kad greitį padidinus dvigubai, stabdymo kelias taip pat padvigubėja, tačiau taip nėra. Stabdymo kelias yra tiesiogiai proporcingas greičio padidėjimo kvadratui: t. y. greitį padidinus tris kartus, stabdymo kelias padidės devynis kartus. Pridėjus 2 sekundžių reakcijos laiką gaunasi apytiksliai tokie atstumai:



Keturių sekundžių taisyklėNorėdami patikrinti, ar distancija pakankama, vilkikų su pakrauta puspriekabe vairuotojai turi vadovautis keturių sekundžių taisykle. Pasirinkite stovintį objektą prie kelio, pvz. medį ar kelio ženklą. Kai tik priekyje važiuojantis automobilis jį kirs, pradėkite sakyti – „vienas tūkstantis vienas, vienas tūkstantis du, vienas tūkstantis trys, vienas tūkstantis keturi“. Jei objektą privažiuosite greičiau, nei spėjote tai ištarti – reiškia važiuojate per arti.Padidinkite atstumą ir pakartokite tekstą iš naujo.

Laikykite saugią distanciją sau už nugaros 

Laikydamiesi saugaus atstumo priekyje, Jūs taip pat turite stebėti vairuotojus, kurie seka paskui Jus per daug priartėję.
Jei taip atsitiko, Jūs turite:
– Išlikti ramus.
– Padidinti distanciją priekyje tam, kad prireikus turėtumėte pakankamai vietos stabdyti neskubant.
– Nestabdyti staigiai, nebent tai būtina.
– Jei persekiotojas stengiasi Jus aplenkti – padėkite jam tai padaryti pamažu lėtindami greitį.

Ar žinote, kad … ?

Jūsų stabdymo atstumas tiesiogiai priklauso nuo transporto priemonės svorio – kuo sunkesnį krovinį vežate, tuo didesnės distancijos turite laikytis.

Drėgnu oru stabdymo distancija turi būti padvigubinta.

Apledėjusiame kelyje Jūsų stabdymo kelias gali pailgėti 10 kartų.

Pavargusio, sergančio ar susijaudinusio vairuotojo reakcijos laikas ilgėja, todėl ir distancijas reikia laikyti didesnes.

Jei važiuojate pernelyg arti priešais esančio automobilio – Jūs sau apribojate priekyje esančio kelio matomumą, tai reiškia mažėja Jūsų galimybės laiku pamatyti tokias grėsmes, kaip, pavyzdžiui, stabdantys automobiliai ar pašalinės kliūtys kelyje.

Vairavimas per arti priekyje esančio automobilio didina riziką, kad į Jus gali atsitrenkti iš paskos važiuojanti transporto priemonė. Smarkiai didėja tikimybė, kad eismui priekyje sulėtėjus Jums prireiks staigiai stabdyti, o tai reiškia iš paskos važiuojančiam liks dar mažiau laiko sureaguoti.

Get a quote today!