APDAIRAUS VAIRAVIMO TAISYKLĖS - Girteka Logistics

APDAIRAUS VAIRAVIMO TAISYKLĖS

2010-03-05
2010-03-05

Filosofija, pavadinta Apdairiu (gynybiniu) vairavimu (angl. Defensive driving), tapo pažangiu ir pasaulyje populiariu eismo saugumo kursų pagrindu. Gynybinis vairavimas moko vairuotoją aktyviau elgtis už vairo numatant įvykius, o ne tik reaguojant į juos. Kitaip tariant, jis moko išvengti nelaimių bet kokiomis kelio sąlygomis ir nepriklausomai nuo to, kaip elgiasi kiti eismo dalyviai.

SUKAUPKITE DĖMESĮ
Apdairaus vairavimo taisyklė Nr.1

„Aš visai jo nemačiau!“ – dažniausias pasiteisinimas po susidūrimo. Beveik visi susidūrimai įvyksta dėl vieno ar abiejų vairuotojų neatidumo. Neatidumas gali turėti daug priežasčių, įskaitant svajojimą, susierzinimą, mieguistumą, „greitkelio hipnozę“, kalbėjimą ir t.t.

Dėmesio sukaupimas leidžia jums laiku pastebėti, atpažinti ir išvengti grėsmes, tykojančias kelyje; tai yra trys baziniai gynybinio vairavimo elementai. Didžiausia tikimybė vairuotojui patekti į eismo įvykį – jam esant arti savo namų. Taip yra dėl to, kad namų aplinka mums gerai pažįstama ir joje mes labiau atsipalaiduojame. Tam, kad išvengtumėte eismo įvykio yra būtina sukaupti Jūsų dėmesį. Jūs turite nuolat sąmoningai spręsti NEvalgyti vairuojant ir nedaryti nieko kitko, kas atitraukia Jūsų dėmesį nuo krypties, į kurią juda Jūsų valdomas vilkikas. Sujunkite savo akis su mintimis ir dirbkite sąmoningai analizuodami tai, ką matote kelyje. Vairavimas yra pavojingiausias dalykas iš tų, ką dauguma mūsų yra kada nors darę. Jis nusipelnė pilno Jūsų dėmesio.

DUOKITE KELIĄ 
Apdairaus vairavimo taisyklė Nr.2 

„Niekada niekas nėra užleidęs savo kelio į susidūrimą“. Pagalvokite apie tai. Jei nesate tikras, kuris turi pirmumo teisę kelyje – užleiskite jį. Galbūt neteisus yra kitas, tačiau neužleidęs, jūs galite būti sužeistas, ar net žūti. Kalbant ne apie kelių eismo taisykles, o apie saugumą – niekas niekada neturi teisės į kelią, jei jam jis nėra užleistas. Kelio pirmumo taisyklės dažnai yra neteisingai suprantamos, be to yra nemažai situacijų, kada jos aplamai nėra aiškios kitiems. Jei nėra aišku, kuris iš automobilių turi važiuoti pirmas – atiduok kelią pats. Kai kalbame apie saugumą – svarbiausia ne principai, o rezultatas.

NESKUBĖKITE
Apdairaus vairavimo taisyklė Nr.3 

Vairavimas didesniu, nei racionalus, greičiu didina riziką dviem būdais: sumažina laiką reagavimui ir sukaupia daugiau energijos, kuri bus atiduota smūgiui. Todėl kaskart, kai norisi skubėti, įvertinkite – ar papildoma rizika yra verta tos naudos, kurią gaunate?

Apie reakcijos laiką, greičio ir stabdymo atstumo santykį bei 4 sekundžių taisyklę rašėme anksčiau. Tiesiog prisiminkite, kad važiuojant 80 km/val. greiciu, nuo kliūties pamatymo iki pilno sustojimo prireiks atstumo, kuris yra lygus mažiausiai 5 sastatų ilgiui. Tai ypač svarbu naktį, kada tamsa apriboja matomumą. Ar jūsų transporto priemonės žibintai apšviečia tokį atstumą, kurio reikės stabdymui pamačius kliūtį kelyje? Daugelis ekspertų pasakys, kad naktį 80 km/val. greitis yra per didelis. Didesnis greitis kaupia didesnę energiją smūgiui. Vilkikas su pilnai pakrauta puspriekabe, važiuodamas 80 km/val. greičiu neša savyje tiek pat energijos, kiek jos turi 1,5 kilogramo dinamito!

Apdairus ir atsargus vairuotojas visada stengsis važiuoti kartu su eismo srautu, jei šis srautas neviršija leistino greičio limito. Jei srauto greitis yra didesnis, nei norėtųsi važiuoti – reikia nebijoti pasitraukti į dešinę. Be to, reikia niekada nepamiršti laikytis saugios distancijos. Pagalvokite, ar tikrai važiuodamas greičiau sutaupysite laiko? Kiek kartų buvo, kad, privažiuodamas prie raudono šviesoforo, pasivijote tą, kuris jau senokai jus buvo aplenkęs?

Miestuose dažnai galima patekti į „žalių juostų“ zonas, kurios apskaičiuotos pagal vidutinį to ruožo greitį. Bandymi važiuoti greičiau, reikš tik daugiau praleisto laiko prie raudono šviesoforo, sudeginto kuro ir sudėvėtų stabdžių kaladėlių ir šiek tiek daugiau streso, kuris tikrai neprailgina gyvenimo.

ŽIŪRĖKITE Į TOLĮ
Apdairaus vairavimo taisyklė Nr.4

Dauguma vairuotojų koncentruoja dėmesį į kelio atkarpą, kurią pravažiuos per 5-8 sekundes, nors turėtų stebėti, kas bus už 15-20 sekundžių arba dar toliau. Tiek laiko reikia, kad atpažintumėte realią grėsmę ir sureaguotumėte į ją. Tai ypač svarbu mažiau patyrusiems vairuotojams.

Dar vienas patarimas – nefiksuokite dėmesio į vieną objektą ilgiau nei vienai sekundei. Sufokusuoto žvilgsnio matymo laukas yra gana siauras, o už jo veikia tik periferinis matymas, kuris yra efektyvus daugiau judantiems objektams atpažinti. Netikite? Pabandykite žiūrėdami i savo krumplius įžvelgti laiką, kuri rodo jūsų rankinis laikrodis. Kuo labiau koncentruojate dėmesį į vieną tašką, tuo labiau susitraukia Jūsų periferinis matymas.

Regėjimas – svarbiausias instrumentas, kurį naudojate vairuodami, todėl išnaudokite jį maksimaliai! Būdami prie vairo skanuokite akimis visą aplinką, kuri gali turėti įtakos jūsų judėjimui.

Get a quote today!